Dyatlov rejtély, a halálhegy titka

A hidegháború idején történt a ma már Dyatlov incidensre keresztelt eset, mely során eltűnt kilenc túrázó történetét máig rejtély övezi. Talán nem is merülne fel olyan sok kérdés, ha csak egyszerűen eltűnnek a sí túra résztvevői, de ami igazán hátborzongatóvá teszi az esetet az a kilenc túrázó megtalálásának körülménye.

A rejtély név adója Igor Dyatlov egyetemi hallgató.

1959 január 23-án kezdődik a történet, amikor is Dyatlov és hét társa, valamint hivatásos túra vezetőjük Szverdlovszkból (mai nevén Jekatyerinburgból) vonattal indult egy 16 napos útra.

Eredetileg 10 fős volt a csapat de az egyik résztvevő “szerencséjére” az indulás után néhány nappal megbetegedett ezért visszafordult, így ő az egyetlen túlélője a tragédiának.

A terv szerint Február 1-én még világosban el kellett volna érniük a Holtcsahl hágót és éjszakára már a hegy másik oldalán szélvédett helyen a tervezett első táborhelyen kellett volna lenniük, de hóvihar csapott le, ami miatt lassabban haladtak és kicsit le is tértek az útvonalról. Mivel tapasztalt túrázók voltak gyorsan fel tudták mérni a helyzetet így a hegy oldalában sátrat vertek nagyjából egy kilométerre egy erdőtől.

Ez volt az első és utolsó táborhelyük a túra alatt.

Február 12-ig a tervek szerint meg kellett volna érkezniük Vizsajba majd Dyatlovnak taviratot kellett volna küldenie az egyetemre, hogy megérkeztek. Ez nem történt meg, néhány napos csúszás a vihar miatt várható volt. Amikor aztán Február 20-ig sem érkezett távirat, mentőexpedíciót indítottak, hogy felkutassák őket.

A sátrat megtalálták a hegy oldalában ahol felállították. A felszerelések érintetlenek voltak és rendezettek, a sátor oldalát pedig belülről késsel szétvágták. A sátor mellett állítólag találtak egy ismeretlen síbotot és egy kínai lámpást is ami nem volt leltárba véve, a papírok szerint, ilyen nem volt a 9 túrázó egyikénél sem. Rendezett lábnyomok vezettek lefele a hegyről a fent említett erdő irányába, ahol meg is találták az első két elhunytat egy hatalmas fenyő alatt.

A helyszíni megfigyelések szerint úgy tűnt, mintha az illetőknek fogalma nem lett volna arról, hogyan állítsák fel a sátrat.

Semmi sem passzol

A nyomozók egy kis tábor tűz nyomait fedezték fel és nagyjából 5 méter magasságban a fenyőfa ágai is le voltak tördelve. Nyugtalanító körülmény, hogy a holtesteken csak egy alsónemű volt, semmi más és fejjel a sátor irányába feküdtek arccal a hóban.

Másik két holtestet a sátor és a fa között találták meg félúton szintén nagyon hiányos öltözetben. Majd nem messze megtalálták a túravezetőjüket is akinek a nyakában egy olyan fényképezőgép volt ami nem szerepelt a leltárba vett felszerelések között. A vizsgálatok szerint a megtalált öt ember halálát kihűlés okozta, bár volt rajtuk néhány kisebb sérülés, és közülük négyen alkoholt is fogyasztottak.

1959 május 5-én a maradék négy holtestet is megtalálták egy vízmosásban, kevesebb mint 100 méterre attól a fától, ahol az első két emberre rábukkantak, de ekkora már teljesen elfedte őket a hó. Sokkoló látványt nyújthattak, ugyanis, a bőrük színe narancssárga volt és olyan sérüléseket találtak rajtuk, mintha nagy sebességgel elütötte volna őket egy autó.

Lyudmila Dubinina testét például egy sziklán találták meg. Hiányzott a nyelve és az orra teljesen be volt nyomódva és szilánkosra volt törve, mintha hatalmas erővel arcon vágták volna. A lábán nem volt cipő, ellenben az elsőként megtalált halottak egyikének a pulóverébe volt csavarva.

A nyomozók radioaktivitási szintet is mértek ami kimutatta, hogy sugárszennyezett volt a pulóver. Mivel a hegymászók civilek voltak rejtély, hogyan kerültek kapcsolatba a radioaktív anyaggal…

A hivatalos vizsgálatot az eset súlyosságához mérten, nagyon gyorsan lezárták és az aktákat titkosították, így rengetek megválaszolatlan kérdés maradt.

Miért nem volt a holtestek felén ruha? Hogyan szerezték a súlyos sérüléseket? Miért hiányzott az egyik holtest nyelve? Miért volt a sátor rosszul felállítva? Mitől volt sugárszennyezett a pulóver?

A hivatalos aktát 1959 február 5-én nyitották, pedig csak Február 20-án kezdték el keresni az eltűnteket

Mi történhetett?

  • egy résztvevője a túrának egy atomlétesítményben dolgozott (ez magyarázatot adhat a sugárszennysződésre)
  • a csapat legidősebb tagja, a túravezető, őrmesterként szolgált a hadseregben, aki egyébként a titkosszolgálattal is együttműködött
  • a tragédia napján többen fényeket láttak a szóban forgó területek felett, amit külső források is megerősítettek
  • a túra idején a körzet felett kettő bombázó repült el, a legénység egyik tagja később pedig vallomást is tett és megerősítette, hogy légi aknát dobtak le
  • és egy sor egyéb furcsaság amik sehogyan sem állnak össze…

A rejtélyes történések melyek az esetet övezik még évekkel később is szaporodtak…

1979-ben Jurij Jarovoj mai megfogalmazással egyfajta oknyomozó riporter vagy újságíróféle volt aki privát nyomozásba fogott az eset kapcsán. 8 évvel a történtek után komoly módosítások után tudta kiadatni az incidens által inspirált regényét. Ezt a szovjet hatóságok pedig nem nézték jó szemmel nézték.

1980-ban Jarovoj és feleség tisztázatlan autóbalesetben haltak meg.

Hagyatékukból, rejtélyes módon hiányzott minden jegyzet ami tartalmazta az esettel kapcsolatos publikálatlan részleteket.

Az eset után kb. 25 évvel jelentkezett egy Pelageya Ivanovna Solter nevű ápoló nő aki eskü alatt vallotta, hogy nem kilenc halott volt hanem 11, de másnapra kettő eltűnt.

2004-ben egy volt KGB ügynök hozzátartozója – aki ekkorra már elhunyt – egy orosz TV műsorban mondta el, hogy nem sokkal az eset után az apja 1959 februárjában, azzal búcsúzott el aznap, hogy most el kell mennie nagyjából három hétre, mert néhány túrista belekeveredett valamibe, amibe nem kellett volna.

Nem régiben az ügyet újra elővették azt remélve, hogy megoldódik a rejtély, de erre valószínűleg kicsi az esély.

Máig megoldatlan az ügy, továbbra is csak találgatások vannak, hogy mi történhetett…

Források: index.hu, rejtelyekszigete.com,youtube.com, dyatlovpass.com, www.learning-mind.com, themoscowtimes.com

One thought on “Dyatlov rejtély, a halálhegy titka

  • 2019-11-18 at 22:18
    Permalink

    Nem rég a jutubon láttam erről egy műsort,ott azt taglalták,hogy titkos katonai kisérletekbe botlottak.

Comments are closed.