Minósz király legendája

Minószi civilizáció alapítása

Európé és Zeusz fia, Pasziphaé férje, a Minószi civilizáció legendás királya. A legenda szerint ő és két bátyja Rhadamanthüsz és Szarpédón alapították meg a minószi civilizációt. Rhadamanthüsz kezdetekben Minósz mellett állt és törvényhozóként segítette a királyt, de Szarpédón és Minósz viszálya miatt elhagyta a szigetet. Minósz és Szarpédón vagy a királyságon vesztek össze vagy Milétosz szerelmén, de akárhogy is volt, Minósz elüldözte őt a szigetről.

Posszeidón bosszúja

Minósz, Zeusz fiaként azt gondolta, hogy mindent megkap az istenektől és hogy királyi pozícióját megerősítse ezt be is akarta bizonyítani. Posszeidóntól egy bikát kért, amit meg is kapott, hogy azt áldozatként mutathassa be neki. Ezt azonban nem tette meg, mert az állat megtetszett neki, ezért helyette a saját csordájából áldozott fel neki egy bikát. A mítosz szerint Posszeidón ezt nem igazán nézte jó szemmel ezért bosszúból feleségére őrületet bocsájtott. Gerjedelmet ébresztett benne a bika iránt. A részleteket átugorva, később felesége Pasziphaé egy bika fejű gyermeknek adott életet. Ez pedig a Minótaurusz legendája.

Pasziphaé kezdetekben úgy próbálta nevelni, mintha egy egyszerű gyermeknek adott volna életet, később azonban rájött, hogy nem fog menni ugyanis a Minótaurusz kezelhetetlen és vad volt, ezért Minósz egy labirintust terveztetett neki Daidalosszal a palotája alá ahová bezárta a bika fejű szörnyet és állítólag a mítosz egyes változatai szerint még magát Daidaloszt is.

Minósz legbátrabb fia

Minósznak sok gyermeke született közülük Androgeósz volt az, aki a legtöbb sikert érte el Athénban a különböző sportokban, ezért, a történet egyik változata szerint, egyszerű féltékenységből ölték meg az athéniak, egy másik változat szerint pedig, sikerei miatt, őt bízták meg azzal hogy állítson meg egy elszabadult bikát, de a bika megölte.

A Minótauruszt egyébként Eurüsztheusz egyszer szabadon engedte és feldúlta Athént.

A bika pedig, amit meg kellett Androgeósznak állítania az maga a Minótaurusz volt.

Arra azonban nem találtam magyarázatot, hogy Krétáról, hogyan került a szörny Athénba.

Bárhogy is, Androgeósz meghalt, ezért apja bosszúhadjáratot indított Athén ellen és számos várost fel is dúlt, majd hadisarcként – a legtöbb írás szerint, 7 évente, 7 fiút és 7 lányt követelt, akiket élve tereltek be a Minótaurusz labirintusába. Mivel élve falta fel őket a szörny ezzel a mítosszal, hozzák kapcsolatba a kannibalizmust is ami a minószi civilizáció hanyatlása idején ütötte fel a fejét.

Thészeusz és a Minótaurusz

A Minótauruszt Thészeusz ölte meg. Az egyik hajóra, amivel a 14 ifjút szállították Krétára, felszállt. Ő volt az egyik “áldozat”, önként jelentkezett, hogy véget vessen ennek és ne kelljen több embernek meghalnia a krétai szörny miatt. Ariandé, Minósz lánya segített Thészeusznak kijutni a labirintusból. Amikor meglátta őt beleszeretett és mielőtt bement volna Thészeusz a labirintusba Ariandé egy különleges kardot és egy gombolyag aranyfonalat adott neki, hogy túlélje a találkozást majd kitaláljon a labirintusból.

Minósz veszte

A szörny halála után Daidalosznak lehetősége adódott, hogy megszökjön Krétáról és végül Szicíliába menekült, ahol Minósz hosszú kutatás után rátalált. Hajóhaddal érkezett a szigethez és a kiadását követelte, de ott megölték, amit balesetnek tüntettek fel. Halála után pedig az alvilágban a holtak egyik bírája volt.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Min%C3%B3sz