X-bolygó, a Naprendszer pereme

Mindenki hallott már a rejtélyes X-bolygó nevű (Planet-X) vagyis a kilencedik bolygóról a Naprendszerben. Ismert még Nibiru néven is, de vajon miért nem találták még meg, ha tényleg olyan hatalmas, mint mondják.

Kilencedik vagy Tizedik bolygó nézőpont kérdése. Attól függ, hogy a Plútót minek vesszük. Hivatalosan a Plútó törpebolygó.

Naprendszerünk

Akár a Föld méretének tízszerese is lehet. Az X-bolygó. Felszíne ismeretlen nem tudni róla semmit, nem tudják merre keresség, így az esetleges rajta lévő életet is homály fedi.

Miért gondolják, hogy létezhet ez az objektum?

6 éve egy csoport csillagász a Kuiper-övet tanulmányozta. Ez a jeges törmelékekből és aszteroidákból álló – ahogy a neve is mutatja “öv” – a Neptunuszon kívül húzódik. A Kuiper-övben lévő égitestek, viszonylag szabályos körben keringenek a nap körül.

Kuiper-öv

Azonban egy kis csoportja a Kuiper-övnek megszegi ezt a

szabályosságot és elliptikus pályán keringnek.

Ezért arra következtettek, hogy valami – valami nagy – befolyásolhatja ezeknek a kis objektumoknak a keringési pályáját.

Az elmélet után természetesen voltak kutatók, akik azonnal meg akarták ezt cáfolni. Sikertelenül. A cáfolási kísérlet így egy nagyott lökött előre a kutatás menetén. A szimulációkat elkezdték összevetni az akkor ismert valós adatokkal és az elmélet elég stabil lábakra állt. Az elmélet persze csak akkor nyer majd teljes bizonyosságot ha a bolygót megtalálják.

Elkezdték tehát keresni, de ez nem bizonyult olyan egyszerűnek, mert a szimulációkból nagyjából kiderült, hogy merre kellene lennie. Azonban hatalmas számokat kaptak a kutatók.

Amikor a legközelebb kerül a Naphoz akkor a távolsága a Naptól nagyjából 30 milliárd kilóméter, a legnagyobb távolság pedig, 160-180 milliárd kilóméteris lehet tőle. Tehát egy nagy elliptikus, nyújtottpályán kering.

Milyen lehet a felszíne?

A kepler űr teleszkóppal vizsgált rendszerek mindegyike rendelkezik egy úgynevezett szuperfölddel, amihez talán a rejtélyes X-bolygó is hasonlít.

A szuperföld elnevezés ne tévesszen meg senkit nem minden szuperföld felszíne alkalmas az élre.

Ha viszont minden ilyen rendszer rendelkezik egy szuperfölddel akkor a Naprendszernek is kell lennie. Legalábbis erre utalnak a rendelkezésre álló adatok.

Azt mondják, hogy a méretéből fakadóan, sokkal több belső hővel kell rendelkeznie mint a Földnek. Mivel átlagosan 100 milliárd kilóméterre van

a Naptól, azt gondolják, hogy a felszíne igencsak barátságtalan, jeges és vulkanikus is egyszerre. Az esetleges halvány fényét pedig a bolygó erős geológia tevékenysége, a mindenhól feltörő láva adhatja. A gázok azonnal hóvá alakulnának és alábbhull.

Valóban szuperföld lenne?

Ha igen, akkor van egy erős ellentmondás a szomszédos rendszerekben ismert szuperföldekhez képest.

Ugyanis…

Az ismert szuperföldek relatív közel vannak a csillagjaikhoz, tehát jogosan merül fel a kérdés, hogy hol jött létre és hogyan került a Naprendszer külső peremére?

A naphoz közeli bolygók, mint a Föld vagy a Mars szilárd felszínnel rendelkeznek utána jönnek a gázból álló bolygók majd azon túl a Kuiper-öv jeges birodalma. A kilencedik ismeretlen bolygó is – már ha tényleg Naprendszerben alakult ki – a Naphoz közel kellett keletkeznie.

Egy másik feltételezés szerint azonban nem lehetett annyi szilárd anyag a Naprendszer belső részében, hogy a négy ismert szilárd bolygó mellett még egy ilyen hatalmas égitest keletkezzen. Ezért azt sem zárják ki, hogy az ismeretlen bolygó jégből és vízből áll, és a Naprendszer külső peremén alakult így az is a Kuiper-öv részét képzheti. Ettől persze jég által generált gravitáció felfűtheti a bolygó magját. A bolygó felszínén nem láva lövelne ki hanem vízjég.

Jég vulkán a Tritonon illusztráció

Ezzel az elmélettel is hasonló a probléma mint a korábbival. Így marad a harmadik verzió, hogy a kilencedik bolygó is egy gázóriás lehet. Talán egy “mini” Neptunusz.

A Neptunusz légköre a benne lévő metántól látszik kéknek.

Az X-bolygó légköre azonban átlátszó lehet. Tiszta hidrogén és hélium, talán még a forró belső magja is látszik. Viharok tombolnak, a két pólusát pedig fény világítja meg, amit a csillagok napszele és a bolygó mágneses mezeje okozhat. Ez az elmélet a legelképzelhetőbb, mivel egy korábbi számítógépes szimuláció, – amikor a naprandszer alakulását kutatták – már megjósolta egy hasonló égitest létezését. Valamint azt is tudják, hogy az óriásbolygók kilökődhetnek a Naprendszerből.

Elliptikus pálya magyarázata

Az se elképzelhetetlen, hogy nagyon régen a csillagrendszerek alakulása során, Naprendszerünk olyan közel került egy másik csillaghoz, hogy ellopott egy bolygót. A korábban említett nyújtott elliptikus pályáját ez az elmélet magyarázná meg a legjobban.

X-bolygó keringési pályája

Holdak

Ha olyan hatalmas mint azt gondolják akár számos hold is keringhet körülötte. Hatalmas holdak, amik életnek is otthont adhatnak. A jeges kéreg alatt meleg vízű óceánt rejthetnek, abban pedig parányi organizmusok élhetnek. Ha a kilencedik bolygó holdjain van víz akkor lehet, nincs kizárva, hogy azokat fogják előbb megtalálni. Ha létezik és megtalálják akkor rájövünk, hogy mennyi mindent nem tud még az ember a saját Naprendszeréről.

Forrás:youtube.com