Zeusz mítosza

Az egek és villámok ura, Olümposz lakója,  az istenek királya, az eskük őre. A görög mitológia egyik legnevesebb alakja, Zeusz. Titánok fiaként látta meg a világot, Kronosz és Rhea gyermekeként. Az egyetlen kitől tart a Móriák.

Elnézést a “nagyobb” kihagyásért. Utoljára november 23-án szombaton raktunk ki új cikket a Sellők esetleges létezéséről, de most újra itt vagyunk.

A Vatikán és amit ott rejthetnek című cikk a múlt héten kissé megosztó lett. Ezért úgy döntöttem, hogy egy könnyen emészthető, mindenki számára elfogadott témát veszek elő. Talán az egyetlen témát, ami a történelem órán maximálisan le tudta kötni a figyelmemet, a görög mitológiát, ezen belül is annak egyik “fejét”.

Egyébként a vatikáni múzeumban is található egy Zeusz mellszobor.

Születése

Kronosznak megjósolták, ahogyan ő, kegyetlenül apja hatalmára tört (majd a hogyan részét egy Kronosz történetben megtudhatjátok), úgy rá is ez a sors vár. Ezért Zeusz születése előtt, az első öt gyermekét nemes egyszerűséggel lenyelte. Zeusz születése előtt pedig  Rhea ezt megelegélve, elment Kréta szigetére és ott szülte meg a fiát.

Zeusz nevelkedése

Sok verzió létezik, hogy ki nevelte fel. Ami szerintem a leginkább koherens Zeusz mítoszával az, hogy egy Amaltheia nevű krétai, isteni kecske volt az, aki gondját viselte. Később, Zeusz hálátlanul megölte Ameltheiát és szarvából saját magának készítette el a bőség szarut, amiből azt és annyit ehetett ihatott, amit és amennyit csak akart. A kecske bőréből pedig, az istenek kovácsa, Héphaisztosz, Zeusz kérésére készítette el az Aegisz pajzsot. Halála után pedig Ameltheia maga lett a ma ismert Bak csillagkép.

Zeusz az isten

Miután felnőtt az első dolga volt, hogy apja gyomrából kiszabadítsa testvéreit. A történetnek sok variációja létezik, hogy hogyan a vége ugyanaz. Testvérei szabadok, majd az alvilág legsötétebb mélységéből a Tartaroszból szabadon engedte a gigászokat, a küklopszokat  és a hekatonheireket (Kronosz testvereit).

A küklopszok hálájuk jeléül odaadták Zeusznak a mennydörgést, így lett ő a görög mitológia ikonikus alakja, a villámok istene. Zeusz testvérei később Kronosz fölé kerekedtek és a többi titánnal együtt a Tartaroszban végeztek.

Zeusz később két testvérével megosztozott az egész világon, Poszeidónnal és Hádésszel. Így lett Poszeidón a tengerek ura Hádész pedig az alvilágé.

Gaia piszkosul haragudott Zeuszra, mivel gyermekeit a titánokat bezárta a Tartaroszba. Így miután Zeusz elfoglalta trónját az Olümposz tetején, Gaia raszabadította, Tüphónt és Ekhidnát az egész Olümposzra.

Tüphón és Ekhidna egyébként férj és feleség, görög mitológiában a legtöbb szörnynek ők az őseik. Mindketten Gaia gyermekei.

Ekhidna és gyermekei életét megkímélte, de Tüphónt egy hegy alá zárta.

“Családja”

Három feleséggel is büszkélkedhet, ebből az egy Héra, aki nem mellesleg a testvére is. De volt a férje Themisznek egy titanosznak, és Métisznek az értelem és megfontoltság istennőjének. Csak a három feleségéből kiindulva már sejthető, hogy szép számmal voltak gyerekei neki is, Árész, Aphrodité, Héphaisztosz, Minósz, Dionüszosz aki a Minótaurusz labirintusát tervezte a minószi birodalomban. Akire azonban a legbüszkébb az a lánya Pallasz Athéné, akié többek között a bölcsesség és a jog.

Források: wikipedia/pinterest/4444k.blog.hu